Skip to content

Ce cameră și alte echipamente să aleg pentru vlog?

scris de Alex Bohariuc, publicat în data de în categoriile Tech, Vlog

A trecut ceva vreme de când mi-am luat scule pentru video cât să mă pot apuca de chestii mai serioase, dar încă trag de mine, prins între job și diferite alte proiecte.

În ultima vreme câțiva prieteni m-au întrebat cum am filmat primele vloguri de pe canal și mi-au cerut 2-3 sfaturi legate de cum să înceapă și ei. Nu sunt filmmaker, youtuber profesionist sau vreun mentor motivațional, dar am ceva knowledge în zona asta și am reușit să prind 2-3 chestii de la alții.

Poate te-ai gândit să începi un vlog, să predai un curs online sau să o arzi ceva mai profi pe Zoom sau Skype. Ai ajuns unde trebuie.

Despre aparatură am putea vorbi probabil câteva ore, zile sau luni. însă eu consider e destul să ai o cameră cât de cât decentă, sunet cât mai bun și un setup ok în care să filmezi.

Cu puncte clickable, dacă vrei să dai skip și să ajungi acolo unde trebuie:

Camera

Alege o cameră care nu te lasă falit. Unii au turnat filme și cu telefonul. Nu, serios, vezi Tangerine e filmat cu un iPhone 5S.

Cea mai mare capcană e să tragi chiulul pe net căutând ultimul model de cameră, un obiectiv cu o diafragma cât mai mare și alte tehnicalități de genul. Guilty.

Dacă bugetul îți permite eu consider că găsești o cameră decentă până în 3000-4000 de lei. Sau chiar mai puțin dacă o iei second hand. Evită camerele point and shoot. Adică ia o cameră cu obiectiv interschimbabil. Un DSLR sau un mirrorless.

Eu recomand pentru început

Sunt foarte decente ca preț pentru ce oferă. Poți filma însă și cu telefonul pentru început dacă ai un buget restrâns.

De ce aceste camere?

  • Nu costă cât 10 rate la apartament – sunt într-un range decent, 3000-4000.
  • M50, 90D și A6400 trag 4K
  • Au ecrane rabatabile pentru selfie mode
  • Autofocus foarte bun
  • În afară de M50 ai de unde alege dintr-un număr mare de obiective

Ca alternativă, dacă vrei să iei second hand vei găsi mai mult ca sigur una din camere de mai sus pe OLX și o grămadă de obiective disponibile tot acolo. 70D s-ar putea să fie cel mai frecvent și mai ieftin.

Sunetul

Un alt punct important este sunetul, iar eu consider că este poate mai important decât camera. Dacă în fundal se aude cum spală partenerul vase, aerul condiționat sau vecinul care țipă pentru că așa vrea el, probabil nu ai rezista mai mult de un minut să te uiți la un clip. Pentru că pur și simplu nu reușești să-l urmărești. Dacă cineva se va uita la vlogul tău de pe un telefon probabil va fi și mai tragic. Deci, da, sunetul e foarte important.

La urma urmei, se spune că un video nu arată bine dacă nu se aude bine.

Așa că investește într-un microfon extern sau o lavalieră. Variante sunt o groază.

SmartLav Plus de la Rode sau Movo PM10 sunt niște lavaliere OK care se pot conecta direct la telefon.

Rode Videomic / Videomic PRO sunt niște variante bune de microfoane.

Cert este că aproape orice este mai bun decât microfonul integrat al camerei. Așa că deschide portofelul pentru a cheltui câteva sute de lei. Merită. Dacă te sperie suma folosește o lavalieră conectată la telefon – SmartLav+ sau Movo PM10. Le am pe ambele și dacă nu ai o ureche antrenată rar vei observa diferențele.

Disclaimer: o parte din linkurile de mai sus sunt linkuri de afiliere, ceea ce înseamnă că dacă vei cumpăra ceva prin intermediul lor îmi cumpăr lanț de aur, Q7 și o casă cu piscină în Snagov. În realitate, de fapt s-ar putea să-mi cumpăr o cafea peste câteva luni.

Luminile

În ceea ce privește luminile, dacă ai o cameră care are o fereastră. Adică un geam… și majoritatea camerelor au… folosește-te de ea.

Poți investi și în lumini – cum ar fi un softbox sau un led panel, dar până una alta soarele este cel mai bun prieten al tău.

Evită totuși să arăți ca și cum cineva ți-a băgat o lanternă în ochi – găsește o poziție în care lumina să fie mai soft, iar umbrele să nu fie foarte dure.

Depinde și aici, evident, de buget.

Poți face treabă bună și cu unul sau mai multe led panel-uri, depinde de ce rezultat vrei să obții.

Pentru început cea mai ieftină și OK variantă e să iei niște becuri economice care se găsesc și în varianta pentru video/foto și un softbox. Alternativ, te poți orienta către un led panel, dar din experiență un led panel bun e mult mai scump decât un softbox.

Arată cam așa:

Poți găsi un softbox cu becuri pe soclu E27 sub 200 de lei – nu folosi becuri normale, incandescente, ci becuri „dedicate” video. Am pus ghilimele deoarece sunt doar niște becuri din acelea economice, fără flickering cu o putere ceva mai mare.

Evident, există și softboxurile ceva mai profi, cu lumini dedicate pe montură Bowens, însă cea mai ieftină variantă recomandabilă pornește de undeva de la 700-800 lei.

iShoot.ro / fvideo.ro sau OLX. Aici le-am găsit cel mai des.

Led panel-uri decente, de buget:

Yongnuo YN300Air / YN600 AIR – le recomand, însă un softbox mi se pare că oferă o lumină mult mai OK.

Softbox cu montură Bowens: orice softbox cu montură Bowens + Godox SL60W / SL100W should do the job – asta e varianta mai scumpă, dar mult mai OK.

Am ratat ceva, ai vrea să stăm de vorbă despre asta? Putem să o facem direct pe Facebook sau aici în comentarii.

Imagine:  Aleks Marinkovic on Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *